Terve, tässä se viikko on livahtanut jo torstaille. Opetus on jatkunut tuttuun malliin, aiheina on ollut Kiinan uskontoa ja yrityselämää. Tiistaina teimme kuitenkin myös retken, jonka kokemuksia haluan kanssanne jakaa. Kohteemme oli Wenchuanin maanjäristyksen tuhoalue.

Toukokuun 12. päivänä 2008 puoli kolmen aikaan iltapäivällä maa alkoi järistä Wenchuanin maakunnassa, Sichuanissa. Indo-Euroopan ja Euraasian mannerlaattojen välinen siirros repeytyi 10 kilometrin syvyydessä Wenchuanin alapuolella ja lähetti matkaan yli kolmen kilometrin sekuntivauhdilla kulkevan järistyksen. Se heilutti tornitaloja 1500 kilometrin päässä Pekingissä ja Shanghaissa asti, mutta teki jotain paljon pahempaa lähtöalueellaan. Kaksi minuuttia kestäneen maanjäristyksen aikana monen elämä muuttui.

Kävellessäni kameran kanssa Hanwangin kaupungin raunioissa en oikein tiennyt pitäisikö kokemuksesta olla ilahtunut vai ei. Kyseinen kaupunki on reilun 50 kilometrin päässä pahiten järistyksestä kärsineestä Beichuanista, mutta oli silti suurilta osin palasina. Ne talot, jotka eivät olleet romahtaneet, seisoivat vinossa tai murtuneina. Punaiset eristysnauhat kiersivät selvittämättömiä raunioita, merkaten vierailijoilta kiellettyjä alueita. Tämä kuulemma siksi, että kivimurskan seassa on vielä ruumiita.

Paikasta oli silti tehty maanjäristyksen näyttelyalue, ja vastaamme tulikin lauma kiinalaisia turisteja kamerat räpsyen. Mietin eksploitaation ja elämyspornon luonnetta pidellessäni kädessäni raunioiden seasta löytynyttä henkilökorttia, jossa oli kiinalaistytön kuva. Aluksi se tuntui hurjalta, vähän jännittävältäkin, mutta sitten pelkästään pahalta. Joidenkin huoneiden lattioille oli jäänyt tavaroita: kenkiä, leluja, vaatteita. Ei niitä kukaan enää kaivannut.

Vaeltelin hylätyssä, hiljaisessa kaupungissa ja otin valokuvia sieltä täältä. Päivä oli kuuma, päätä särki ja janotti. Oli hiljaista, jossain juoksi kulkukoira. Katselin ympäröiviä vuoria, kuuntelin niitä. Eivät ne sanoneet mitään. Ne seisoivat siinä kuten ennenkin, välittämättä. Ihminen on aika pieni.

Maanjäristyksesä kuoli 70,000 ihmistä ja 5 miljoonaa jäi kodittomaksi.