Kalenteria on viime päivinä täytetty ahkerasti ja nyt näyttääkin siltä, että vapaapäivät kurssin loppuun asti ovat tehokkaassa käytössä. Kohtapuoliin hyppäämme koko porukalla erään Wenshun temppelissä sattumoisin tapaamamme kiinalaisen oppaan kyytiin ja karautamme jonnekin kauas maaseudulle. Tämä Mike järjestää matkoja Chengdun nurkilla ja me toivoimme pääsevämme oikean maaseudun makuun kolmen viikon takaisen puoliurbaanin omituisuuden sijaan. Toivottavasti siis löydämme itsemme huomenna auringonlaskun värjäämiltä riisipelloilta vesipuhvelien ja isohattuisten kiinalaisten keskeltä. Toivon myös siemailevani jasmiiniteetä majatalon kuistilla aamun ensi tunteina, kun hento usva vielä kiertelee peltoja ja ystävällinen kolibri laskeutuu olkapäälleni laulun luikauttaen. Raportoin tapahtumista romanttisten kuvitelmien ja todellisuuden risteyskohdassa, kunhan palailemme lauantai-iltana.

Kävin myös varaamassa paluulippuni Eurooppaan pitkällisen hortoilun päätteeksi, kun onnistuin lopulta löytämään pohjoiskeskustasta hotelli Sheratonin ja siellä sijaitsevan Dragonairin toimiston. Olin jo varautunut säännöstelemään pullovettäni ja puolikasta suklaapatukkaani päiväkausiksi eksymisen pelossa, mutta sitten Sheratonin torni viimein siinsi edessäni. Hulppea hotelli muuten, mukavaa kun pikkolo lasiovea avatessaan toivottaa tervetulleeksi kuin olisin varakaskin asiakas. Ei näillä tuloilla, kaveri. Hissien vieressä oli myös hienoon avonaiseen maljaan tyylitelty hotellin logon korkokuva, jonka valkoista pintaa kokeilin sormellani. Pakenin paikalta huomattuani, että se olikin hiekkaa ja nyt entinen. Ei ole ainakaan vielä tullut kukaan perään korvausvaatimusten kanssa.

Eilinen luento Kiinan pörssijärjestelmästä oli muuten ihan kiintoisa ja kysymysten esittämiselle oli varattu ennätyspitkäaika – tunti. Kyllä me siinä saimmekin melkein kolme varttia menemään, kun kartoitimme kiinalaisten sijoitusmentaliteettia ja valtion roolia pörssin kontrolloimisessa. Luennoitsija itse oli pitkän linjan pörssihai ja nähnyt järjestelmän sen modernin kehittymisen alkuvaiheista lähtien, kun Kiina alkoi avautua länteen 1979. Osakkeiden arvosta on täälläkin sulanut paljon finanssikriisin seurauksena, mutta maan talous tuntuu olevan paremmin suojattu vakavien seurausten varalta kuin lännessä. Kiinalaiset kotitaloudet eivät ole kovinkaan velkaantuneita ja kotimaan kysyntä vetää jatkossakin taloutta eteenpäin. Myös minä olen kantanut korteni kekoon tuomalla ulkomaista investointirahaa Kiinaan, näkeehän sen kämppämme tyhjistä oluttölkeistäkin.

Sellainen tilannekatsaus siis tällä kertaa, nyt on aika valmistautua maaseuturetkeen ja pitkään viikonloppuun, maanantai on nimittäin yleinen vapaapäivä vainajien muistamiseksi. Vapaa muuten koskee lähinnä julkisen sektorin työntekijöitä ja opiskelijoita, koska kaupat vaistoavat hyvien asiakasvirtojen mahdollisuuden. Aukioloajat ovat siis pidennettyjä – täytyyhän rahan kiertää.